Wypuszczałem, wypuszczam i będę wypuszczać ryby, lecz niestety nie zaliczam się do grona jakże modnego ostatnimi czasy C&R. Mało tego zaplanowałem sobie promowanie uwalnianych ryb jak i ochronę wszystkich gatunków ryb za pomocą zdjęć i opisów.
Biorąc pod uwagę mój wiek gdy rozpoczynałem swoją wędkarską przygodę to w tych czasach również istniały wzorce lecz zgoła inne posiadały cele, jak i etyczne postępowanie które znacznie się różniło od obecnego. Nadal można zauważyć w mojej grupie wiekowej bardzo negatywne postępowanie wobec ryb tylko dlatego że zostało nam to wpojone a regulamin nam tego nie zabrania. Niewielki procent wędkarzy, którym zależy na ochronie środowiska i zarazem ryb w nim przebywających, by zrealizować ten plan przeżyła pewnego rodzaju ewolucję.
Uploaded with
ImageShack.us
Chcę przez to powiedzieć że jako młodsi wędkarze macie znacznie łatwiejszą sytuację gdyż poznając, uczycie się i doskonalicie a tym samym odpadają wam złe przyzwyczajenia lub wcześniej wpojone niekorzystne postawy.
W momencie gdy zwróciłem uwagę na zdjęcie ryby ułożonej na zmarzniętej ziemi nie miałem na celu czepiania się kogokolwiek, bicia piany czy dyskusji dla samej dyskusji. Od was samych zależy czy uwzględnicie uwagi dotyczące poprawnego wykonywania zdjęcia rybie czy jak to Piotrek powiedział "Ludzką rzeczą jest błądzić, trwać w błędzie głupotą". Osobiście marzy mi się dyskusja poparta solidnymi argumentami, nie ze mną lecz między wami.
Identyczna sytuacja dotyczy zamieszczania zdjęć kosztem ryb w tak przyziemnym celu jakim jest chęć pochwalenia się nimi za wszelką cenę. Już w poprzednich postach zaznaczyłem fakt zamieszczania zdjęć ryb tylko tych które nie udało nam się wcześniej odhaczyć w wodzie.
Ostatni mój post w którym zamieściłem fotki udowadnia fakt że potrafimy chwalić się nie tylko swoimi sukcesami ale i swoich kolegów czy klubowiczów. Dodam że ten post poprzedzony był również wielogodzinnymi rozmowami spowodowanymi troską o ryby z autorem zdjęć.
Uploaded with
ImageShack.us
Zdaję sobie również sprawę z tego że ilość zamieszczonych zdjęć jak na klubowy temat jest przytłaczająca. Wejścia na nie potwierdzają nadal duże zainteresowanie nimi. Samo jednak zdjęcie nie odpowie na wszystkie pytania dla tego staramy się zamieszczać pomiędzy nimi informacje, wskazówki dzięki którym również możecie powiększyć grono systematycznie łowiących różne gatunki ryb a nie tylko określanie siebie jako C&R. Lecz to już zależy tylko od was samych.