Trochę to trwało zanim przestałem biegać nad tymi małymi siurkami, pokonując po kilka kilometrów w krótkim czasie z nadzieją, że jeszcze tylko ten zakręt minę i się ZACZNIE, oczywiście prawdziwe eldorado.

Uploaded with
ImageShack.usPoznałem również smak uczucia związanego z widokiem odpływającej ryby i to tylko dlatego, że spłoszyłem ją przed chwilą. Taką reakcję u pstrągów, wywoływało najczęściej świśnięcie wędki lub gwałtowny wymach nią zza głowy, w czasie zarzucania przynęty.

Uploaded with
ImageShack.usRyby podobnie reagowały na głośne uderzenie o lustro wody moich wabików a potęgowane było to także ich większym rozmiarem jak i słuszną wagą. Przy występującej bardzo często dużej klarowności wody okazało się też, że nawet błyszcząca barwa potrafi odstraszać.

Uploaded with
ImageShack.usW tym samym okresie w moim przypadku, nieporównywalnie więcej czasu poświęcałem, uczestnictwu w zawodach spławikowych. Tak więc skorzystałem z tego doświadczenia a dokładniej mówiąc z konieczności przeprowadzania analizy przed zawodami, dotyczącej samego łowiska jak i jego rybostanu. Następnie, przy założeniu określonych warunków atmosferycznych, ustalenie oraz sprawdzenie jak wybrany gatunek ryb będzie żerował.

Uploaded with
ImageShack.usWszystko to ma na celu jak najdokładniejsze określenie, jaki gatunek ryb powinienem łowić w trakcie trwania zawodów, by oczywiście osiągnąć jak największy wynik.

Uploaded with
ImageShack.usMówiąc wprost – po pewnym czasie, przestało mnie bawić tylko i wyłącznie bieganie, zarzucanie
czy łowienie ryb od wielkiego Święta i to tylko dlatego, że tak lubię lub jest mi wygodniej. Postawiłem na dopasowanie się do łowiska i sprostanie wymogom ryb które po prostu zamierzałem łowić.
Cdn.